Saturday, June 24, 2006

Fargevalg i nettsider

Deuteranope og Protanope høres kanskje ut som et par forhistoriske reptiler. Eller om din språklige lyriske sans slår inn, så ser du kanskje for deg en slektning av en grasiøs antilope som elegant spretter over en duggfrisk grønn savanne …, men hvis jeg sier Tritanope, og at den er veldig sjelden, så kanskje tenker du da på regnskogen og alle de fargerike skapningene man finner der.

Men nei …, og bildene under representerer heller ikke siste skrik innen farger og interiørstil hos nærmeste Maxbo. Du aner kanskje at vi snakker om noe helt annet?









De grønne remsene er fra et av mine eksperiment laget i forbindelse med Tema 1 i IKT 1. Jeg prøvde ut flere typer layout-elementer i PSP 8, og fant til slutt en frisk grønnfarge jeg var fornøyd med. I forbindelse med refleksjon over nettstedets brukervennlighet, kom jeg til å tenke på fargebruk i forhold til svaksynte og fargeblinde. Hvordan var det nå med de fargeblinde? Rødt sammen med grønt var kanskje ikke beste løsning, mente jeg å huske… men stort mer visste jeg ikke om den saken. I samtale med faglærer kom jeg fram til at det beste var å undersøke litt mer.
Etter søk på nett kom jeg over stedet http://www.vischeck.com/, som gir mulighet til å kjøre simulator for både nettsider og bilder. De tre typene fargeblindhet bærer navnene Deutranope, Protanope og Tritanope (engelsk betegnelse). De to første variantene rammer omtrent 8 % menn og 2 % kvinner. Den siste varianten er en veldig sjelden tilstand hverken jeg eller min kilde kommer ytterligere inn på.

Navnet Fargeblindhet gir en litt misvisende betegnelse siden vi ikke har å gjøre med blindhet i det hele tatt, men en form for svekket fargesyn. Likevel vil den som er rammet av tilstanden – i det rette fora – kunne være ganske funksjonshemmet, ja helt på tyttebærtur. Bærene blir vanskelige å se, og vedkommende vil nok plukke litt senere enn andre. Enkle dagligdagse handlinger som å finne matchende farger på klær om morgenen, kan skyldes noe mer enn mangel på forfengelighet.

Hva kommer det av?
I øyet er det tre typer tapper bestående av synspigmenter som er lysfølsomme for rødt, grønt og blått lys. Hos en som er fargeblind er pigmentene i en av fargetappene enten helt borte (hos 2 %), eller de har en mangelfull funksjon (anomal trikromasi, hos 8%). Dette er en arvelig defekt som følger x-kromosonet, og rammer derfor oftest menn.

Mange tror at rødgrønnblinde vesentlig har problemer med de røde og grønne fargene. Det er ikke riktig. Riktignok er det slik at dikromater ikke kan se røde og grønne farger, hele den langbølgede del av spekteret oppfattes som varianter av gult. Anomale trikromater derimot kan se røde og grønne farger, men mer eller mindre saturert. (…) I praksis er det ofte vanskelig å skjelne mellom røde, oransje, gule, brune, grønne, fiolette og lilla farger. (http://www.tidsskriftet.no/pls/lts/pa_lt.visSeksjon?vp_SEKS_ID=959942
vp_SEKS_ID=959942 Lesedato: 19.09.05 )

Man bør altså være bevisst bruken av disse i kombinasjoner med hverandre. Når jeg så skulle velge farger til nettsiden min, testet jeg de forskjellige sidene jeg hadde laget tidligere på http://www.vischeck.com/. Ikke alle sidene var like lesbare for simulatoren (bilder med DHTML leses for eksempel ikke), men jeg fikk likevel en pekepinn på hvordan hverdagen for en fargeblind arter seg. Ut fra det kunne jeg resonnere, og prøve meg frem til farger som vil forbli tilnærmet lik for meg og en fargeblind. På den måten er det lettere for meg å kontrollere lesbarheten. Litt farge i livet må man jo ha, men en bør kanskje være mer bevisst fargebruken – som pedagog i det minste.

Original logo:
Når jeg kjører startsiden min gjennom simulatoren, så faller bildene bort, men da kan jeg om jeg ønsker kjøre bildet separat via simulator for Image Files (finnes på nettstedet i menyen til venstre). Og slik vil altså en fargeblind se min logo:







Hva innebærer det for meg som pedagog?
Som lærerstudent har jeg i liten grad reflektert over den fargeblindes daglige barrierer, og som nettsideprodusent er det mange formelle hensyn å ta. Farge forbindes kanskje oftest med de uformelle valg. Det er liksom pynten på kaka, og velges med større frihet. I følge tidsskriftet det refereres til her, vil vi finne at omtrent 10 % av befolkningen er fargeblinde. Det vil si at jeg som pedagog bør være bevisst hvordan funksjonshemningen arter seg, og hvordan den gjør seg gjeldende. Kanskje trenger den fargeblinde eleven mer tid til å skille de fargede klossene fra hverandre.

Hva kan jeg som pedagog gjøre?
Den største feilen jeg antakeligvis kan gjøre er å klandre vedkommende for å være lat - for ikke å gidde. Som pedagog bør et prinsipp være at: Det er en bakenforliggende grunn som forklarer de fleste handlinger – på godt og vondt. En annen tabbe vil nok være å gå i den fellen at en forveksler tilstanden med en type lærevanske.

Det beste jeg kanskje kan gjøre er å være bevisst mine og andres handlinger, og å ta høyde for at det – i fellesrommet – alltid vil kunne finnes en eller to jeg kan lette kommunikasjonen for når det gjelder synssansen. Dette innebærer som veileder også at man bevisstgjør andre i samme rom, og benytter seg av den kunnskapen man sitter inne med i refleksjoner og vurderinger. For den som er fargeblind eller svaksynt, er godt lys et godt hjelpemiddel – også foran PC'n.
Ja, så var det de svaksynte ja … Farge og fargekontrast er av stor betydning når det gjelder lesbarhet - ikke bare for orienteringens skyld. Forsøk har vist at vi synes det er mest behagelig å lese svart tekst på svak gul bakgrunn. (…) Svaksynte opplever svart tekst på blå bunn som en håpløs variant. (Macromedia Dreamweaver 4, Visual World AS, Oslo 2001) Mørke farger: blå og sort på lyse: hvite, gule, og oransje bakgrunner gir som regel god kontrast og lesbarhet.
Mine valg i forhold til nettsted

Muligheten til å kunne lese med størst kontrast – hvitt på svart eller svar på hvitt – vil være til hjelp for de som er mest svaksynte.

Et tredje middel for å gjøre kommunikasjonen tydelig, er å beskrive bilder ved hjelp av skjermtipsfunksjonen. Denne funksjonen gjør at de blinde bokstavelig talt kan se (skriften kommer fram på det spesielle tastaturet). Fantastisk - ikke sant!
Om du leser dette, og sitter inne med kunnskap eller erfaring som kan bidra til å gjøre nettsider lettlest for fargeblinde eller synshemmede, så legg igjen en kommentar!


Blått er regnet for å være den mest attraktive i fargeskalaen. Kanskje fordi de to største eksponentene for fargen er havet og himmelen. Siden fargen var så kostbar og vanskelig å fremstille, fikk den status som edel og guddommelig og ble av den grunn en farge for kirken, overklassen og de kongelige. Blått gir tillit, derfor har fargen vært bankenes og storindustriens signaturfarge. Blått har også alltid vært forbundet med autoritet, stabilitet og trygghet - og brukes av den grunn i maritime miljøer, på uniformer og på skilt som signaliserer stabilitet som f.eks. parkeringsskilt. Blått har siden gammelt av vært brukt på kjøkkenet på grunn av sin friskhet, men også fordi man mente at den sterke blåfargen holdt fluer og insekter borte.

Kilder:
Macromedia Dreamweaver 4, Visual World AS, Oslo 2001

Kilder på nett med lesedato: 19.09.05
www.vischeck.com p://www.zeiner.no
http://www.tidsskriftet.no/pls/lts/pa_lt.visSeksjon?vp_SEKS_ID=959942

1 comment:

5150media said...

Great Post!!
Thank you for this really useful and extensive post. I will keep it in mind, if I ever go for düsseldorf webdesign services. We are also in the business of Software as a Service Provider company along with various web design services.
Thanks for sharing it.